LOGO MBP Brusy - kliknij, aby ściagnąć Katalog książek ONLINE
Najpopularniejsze książki tylko w bibliotece w Brusach CENTRUM WOKÓŁ CENTRUM ZBIORY DZIAŁALNOŚĆ LINKI ARCHIWUM CKiB


KONKURS NA NAJSMACZNIEJSZĄ POTRAWĘ REGIONALNĄ

podczas Jarmarku Zaborskiego 2018 w Brusach

Członkowie lokalnych stowarzyszeń, kół gospodyń wiejskich, a także mieszkańcy Gminy Brusy i powiatu chojnickiego (i powiatów sąsiednich) będą mieć okazję by pochwalić się swoimi umiejętnościami kulinarnymi. Podczas Jarmarku Zaborskiego, który odbędzie się 29 lipca 2018 roku od godz.10.00 na ulicy Józefa Chełmowskiego w Brusach.

Zostanie tam rozstrzygnięty

Konkurs kulinarny na najsmaczniejszy „Kuch dla Niepodległej”.

 W związku z obchodami 100-nej rocznicy odzyskania niepodległości przez Polskę organizatorzy postanowili, aby w tegorocznej edycji, potrawą konkursową stał się „Kuch”. Kuch to ciasto, placek, gdzie głównym składnikiem jest oczywiście ciasto drożdżowe. Jednakże przygotowany kuch ma być kuchem oryginalnym, niepowtarzalnym, jedynym, którego przepisu trudno szukać w różnorakich publikacjach czy książkach kucharskich. Potrawa będzie oceniana przez dwa niezależne gremia: jury i publiczność, która przyzna swoją nagrodę dla najsmaczniejszej potrawy.

Aby wziąć udział w konkursie należy spełnić także następujące kryteria:

1.      Poza ciastem drożdżowym skład kucha dowolny.

2.      Dekoracja ma nawiązywać:

a.)    do 100-nej rocznicy odzyskania niepodległości przez Polskę, lub

b.)    do Rzeczpospolitej Polskiej (np. poprzez użycie symboli), lub

c.)    do „Małej Ojczyzny” jakim jest region Zaborów, bądź Kaszub

3.      Uczestnicy przygotowują tylko jeden kuch konkursowy.

4.      Potwierdzić swój udział:

a)      Osobiście w Centrum Kultury i Biblioteki w Brusach lub w Chacie Kaszubskiej
w Brusach-Jagliach

b)      Elektronicznie: chatakaszubska@wp.pl lub telefonicznie: 52 398 3202.

5.      Potwierdzenia udziału należy bezwzględnie dokonać do 26 lipca 2018 do godz. 16.00.

6.      Uczestnicy przygotowują potrawę do degustacji (co najmniej 10 porcji) na jednym talerzu (paterze, blasze lub inne) oraz przesyłają przepis drogą elektroniczną (lub osobiście do Chaty Kaszubskiej).

7.      Kuch należy dostarczyć do stoiska w niedzielę dnia 29.07.2018 do godziny 11.45. Potrawy do degustacji będą udostępnione jury od godz.12.00.

8.      Uczestnicy mogą częstować osobiście kuchem publiczność dopiero po zakończeniu degustacji przez jury.

Jury będzie oceniać kuch w składzie do 10 osób. Jury nie będzie wiedzieć, kto dane potrawy przygotował, gdyż zostaną im nadane odpowiednie numery. Organizatorzy proszą uczestników by dostarczyli odpowiednie przykrycia na kuch dla ochrony przed owadami. Kryteria oceny: smak, estetyka potrawy, oryginalność przepisu, oryginalność dekoracji. Przewidywane ogłoszenie wyników: około 13.30.

Organizator zapewnia do degustacji naczynia i sztućce oraz stoły, namioty. W konkursie przewidywane są nagrody rzeczowe ufundowane przez organizatorów.

Osoba do kontaktu: Krzysztof Gradowski tel. 52 398 3202.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Plik do pobrania:

Regulamin konkursu kulinarnego na najsmaczniejszy "Kuch dla Niepodległej"

 

 

 
 




Strona główna | Aktualności | Ogłoszenia | Galeria | Polityka Prywatności | Kontakt
Wszystkie prawa zastrzeżone. Copyright © 2011