LOGO MBP Brusy - kliknij, aby ściagnąć Katalog książek ONLINE
Najpopularniejsze książki tylko w bibliotece w Brusach CENTRUM WOKÓŁ CENTRUM ZBIORY DZIAŁALNOŚĆ LINKI ARCHIWUM CKiB

30 lipca br. odbył się Jarmark Zaborski, który w tym roku związany był z postacią Józefa Chełmowskiego.
Dla wszystkich miłośników rękodzieła ludowego i kultury kaszubskiej na ulicy Józefa Chełmowskiego w Brusach przygotowano ciekawe stoiska. Nie zabrakło także regionalnej muzyki oraz znakomitej kuchni kaszubskiej. Piękna, słoneczna pogoda przyciągnęła mnóstwo publiczności, przed którą wystąpiły dziecięce zespoły folklorystyczne z Brus.

Tradycyjnie tego dnia odbył się konkurs kulinarny. Członkowie lokalnych stowarzyszeń, kół gospodyń wiejskich, a także mieszkańcy Gminy Brusy, mieli okazję by pochwalić się swoimi umiejętnościami kulinarnymi. Tym razem tematem przewodnim konkursu była kasza - ulubione danie Józefa Chełmowskiego.
Jury wyłonione z publiczności miało bardzo trudne zadanie, jednak w efekcie końcowym wybrano następujących zwycięzców:

I miejsce: Koło Gospodyń Wiejskich z Małych Chełmów
II miejsce: Stowarzyszenie Rozwoju Wsi Czyczkowy
III miejsce: Stowarzyszenie Kłodawianki.
Poniżej przepis Pań z Koła Gospodyń Wiejskich z Małych Chełmów:
Ciszka Kaszubska
Składniki:
• 0.5 kg kaszy jęczmiennej
• 1 kg ziemniaków
• cebula
• boczek wędzony
• sól, pieprz ziołowy
Wykonanie:
Kaszę ugotować w posolonej wodzie na pół miękko, ziemniaki potrzeć na tarce i razem połączyć. Ziemniaki z kaszą rozłożyć do płóciennych woreczków i gotować przez godzinę. Ostudzone ciszki pokroić w plastry i smażyć na oleju. Doprawić solą i pieprzem. Usmażony boczek z cebulą przekładamy na przemian z ciszką.

Specjalną niespodziankę dla wszystkich zebranych przygotowała kilkakrotna zwyciężczyni konkursu kulinarnego Pani Elżbieta Łonska. Każdy mógł spróbować przyrządzonego przez Panią Elę krupnika a’la Józef Chełmowski.


Więcej zdjęć na Facebooku UM, zobacz...

 
 




Strona główna | Aktualności | Ogłoszenia | Galeria | Polityka Prywatności | Kontakt
Wszystkie prawa zastrzeżone. Copyright © 2011